Saffranskrans med vanilj
50 g smör
1 påse saffran
2 dl mjölk
15 g färsk jäst för söta degar
½ dl kesella kvarg
½ dl socker
1 krm salt
6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Smält smöret. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smila ner jästen i en degbunke.
Häll mjölkblandningen över jästen och rör om. Tillsätt kesella, socker, salt och rör om. Arbeta ner nästan allt mjöl och arbeta degen ca 5 min i maskin, ca 10 min för hand. Täck degen med bakduk och låt jäsa 30-45 min.
Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt till fyllningen. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form, ca 24 cm med löstagbar kant.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda igenom den med ev resten av mjölet.
Kavla ut till en kaka ca 25x50 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop degen och skär ca 4 cm breda bitar. Lägg dem i formen med snittytan upp. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen, 20-25 minuter. Låt kallna på galler övertäckt med bakduk.
Kolakakor
Ca 30 st
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
Värm ugnen till 175 °c
Rör smöret vitt och fluffigt tillsammans med sockret i en bunke. Använd gärna elvisp.
Vispa ner sirap, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fin kakdeg.
Vispa ner sirap, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt mjölet lite i taget tills du får en fin kakdeg.
Dela degen i 2 delar och rulla ut dem till längder, cirka 2 cm i diameter.
Flytta försiktigt över dem till en plåt med bakplåtspapper och platta ut den en aning med hjälp av fingrarna.
Grädda i cirka 15 minuter tills de får fin gyllene färg. Skär genast längderna i sneda bitar och låt dem svalna helt på plåten.
Grädda i cirka 15 minuter tills de får fin gyllene färg. Skär genast längderna i sneda bitar och låt dem svalna helt på plåten.
Perfekt vi kommer och provsmakar i morron. Mums.Vov Kram M
SvaraRaderaSå trevlig sida sida vanligt
SvaraRadera