måndag 6 februari 2012

Bondgryta med vita bönor

Provade ett nytt recept idag och det blev riktigt gott. Köttet blev så mört. Jag la till potatis i receptet men det är ju bara utesluta det om man inte vill ha det. Det blir rätt mycket men det är perfekt att slänga in i frysen.

1 kg högrev
2 dl stora vita bönor (används de torkade så blötlägg dem under natten/dagen)
vatten
salt
5 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
1 msk timjan
1 msk rosmarin
3 lagerblad
4 vitlöksklyftor
2 morötter
1 bit rotselleri, blomkål, palsternacka eller kålrot. (Jag använde palsternacka)
1 purjolök
2 msk tomatpuré
3 msk kalvfond alt 1 tärning mörk oxbuljong
2 msk balsamvinäger
1 dl hackad persilja
6 potatisar

Lägg köttet (hel bit)  i en stor gryta och häll på vatten så att det täcker köttet. Låt det koka upp och skumma. Tillsätt salt, kryddor och hela vitlöksklyftor. Låt det koka under lock ca 20 min.

Lägg i bönorna och låt koka tills det blivit mjuka och köttet mört, ca 60 min.

Skala och tärna under tiden grönsakerna och potatisen. Skölj och strimla purjolöken. Lägg i grönsakerna och potatisen (efter ca 60 min) och koka ytterligare ca 10 min.

Ta upp köttet och skär det i mindre bitar. Tillsätt sedan kött, purjolök, tomatpuré, fond/buljongtärning och balsamvinäger. Låt koka ytterligare ca 5-10 min.
Smaka av med salt och blanda i persilja.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.