Blev det idag. Supergott och enkelt att bara slänga ihop.
6-8 bröd
50 g jäst
5dl mjölk
3 dl rågsikt
9-10 dl vetemjöl
2 morötter
2 tsk salt
½ dl sirap
Ägg att pensla med och solroskärnor att strö över.
Ugn: 230 grader
Värm mjölken fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Blanda tills jästen löst upp. Skala och riv morötterna, jag grovrev dem men går lika bra med fint rivna morötter. Blanda ner morötter, sirap, mjölet, saltet och knåda degen ordentligt. Använder du maskin så låt den gå minst 5 min. För hand dubbelt så länge.
Låt degen jäsa under en bakduk i 45 min.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 6-8 bitar. Forma till runda kakor. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt jäsa i 30 minuter under en bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över solroskärnor.
Grädda på nedersta falsen i ca 15 min tills bröden fått fin färg och är klara.
Låt kallna på ett galler.
Sen är det bara njuta av ett gott nybakat bröd!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.