lördag 13 september 2014

Fläskfilé med italienskt täcke

Lite middagsgäster igår och provade två nya recept. Den här varmrätten och en äppelkladdkaka (se sep. inlägg).

Varmrätten hittade jag på matplatsens blogg men finns även i något nummer i tidningen Allt om mat.

Så himla gott! Kan rekommenderas! Enkel och perfekt bjudmat. Jag har ju lite svårt att hålla mig till exakt recept men jag skriver det här i originalform. Jag hade drygt 700 g fläskfilé och två bollar mozarellaost. Nötterna höftade jag lite. Annars så hade jag dessa mått. Skriver dock hur jag gjorde.

Kan tänka mig att den här rätten är väldigt god att göra med kyckling också, ska testa sen.

4 port.

500 g fläskfilé
smör
salt
peppar

Italienskt täcke:

1 st mozzarella
1 kruka basilika
50 g cashewnötter
50 g grillad paprika, på burk
2 vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Sås:

2 dl sky + vatten
2 msk kalvfond
1 msk maizenaredning, ljus (går lika bra med vetemjöl)
2 dl creme fraiche
1 tsk soja
Svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Putsa filén från hinnor och senor. Bryn den i en stekpanna, nästan klar och den fått fin färg.Salta och peppra under tiden.  Lägg på skärbräda och låt svalna lite. Skär i skivor.
Smörj en ugnsfast form och lägg i skivorna. Gör inget om de läggs omlott.
Häll vattnet i stekpannan och koka upp. Sila ner i en kastrull. Ställ åt sidan under tiden du gör täcket. Skär mozzarellan i mindre bitar, plocka nästan alla blad från basilikan, hacka bladen och nötterna. Skär paprikan i mindre bitar, skala och hacka vitlöken. Blanda ingredienserna till täcket i en skål. Salta och peppra. Lägg sedan blandningen över köttet, så att det täcker.

Ställ in formen i ugnen i ca 15 min tills osten smält och allt fått fin färg.

Under tiden koka upp skyn, häll i fonden och sojan. Blanda redningen och häll i tillsammans med creme fraiche. Vispa ihop och låt såsen småkoka några minuter. Smaka av.

Sen är det bara njuta!

Serverade en god sallad och klyftpotatis till.




Och lite goda drycker till. Fick den goda champagnen och den kan jag verkligen rekommendera! Mums! Den drack vi till förrätten som bestod av en skagensmörgås. Glömde ta bild på den.


Jättegott rödvin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.