söndag 15 mars 2015

Äppel - och blåbärspaj med pecannötssmulor

En trevlig och rolig kväll med mellofinal, tacos, småplock, gott vin och efterrätt.
Mums!! 
Till efterrätt blev det äppel - och blåbärspaj med pecannötter. Kan rekommenderas!! 



Receptet är från boken "Smulpajer", finns så mycket gott i den! Ett tips om ni inte har den ;) 

12 bitar 

Smulpaj:

2 1/2 dl vetemjöl
2 dl pecannötter, grovt hackade 
1/2 dl farinsocker 
1/2 dl socker
100 g smör, kylskåpskallt 

Fyllning:

4 äpplen (jag tog 2 stora)
2 dl blåbär
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1/2 msk potatismjöl
2 msk lönnsirap eller ljus sirap att ringla över 

Värm ugnen till 200 grader. Blanda hastigt ihop alla ingredienser till Smulpajen i en bunke till en grynig massa. 
Strö hälften av blandningen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Grädda i 6-7 min. Ta ut formen och sänk värmen till 175 grader. 
Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor och lägg i pskformen i ett cirkelmönster. 

Lägg blåbären i en skål och strö över socker, vaniljsocker och potatismjöl. Vänd runt bären och strö ut dem över äpplena. Strö över resten av smuldegen. 

Grädda pajen i 25-35 min. Ringla över lönnsirap eller ljus sirap och servera lättvispad grädde till. 



Provade ett nytt vin igår, från Chile. Kan också rekommenderas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.