söndag 22 november 2015

Saffranskaka med vaniljtopping, tacobåtar, varm brietårta m.m.

En väldigt trevlig och mysig helg med massa smått och gott! Lite shopping blev det också med lite smått och gott!
Glömde dock ta kort på vinet vi drack men det var el coto och black tower som är lite lätt mousserande. Så goda viner, vita båda två.

Tjuvstartade med lite glögg härom kvällen, så gott! Mina favoriter är Blossa och Per Morbergs.
Gjorde även en Janssons frestelse härom kvällen också. Mums!


Provade ett nytt recept på kaka, från tidningen Hembakat. Jättegod! Och kan tänka mig att den är lika god utan toppingen (om man känner att man inte hinner göra den eller bara vill ha en enkel kaka).

Saffranskaka innan toppingen


Riktigt god! Hade dock lite mindre socker i kakan då det är mandelmassa i den, blir lätt för sött annars. Hade också lite mindre florsocker i toppingen, räckte gott och väl med 2,5-3 dl florsocker.

Ingredienser:

3 ägg
3 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl grädde
75 g smör
200 g riven mandelmassa
1 g saffran

Frosting:

200 g philadelphia
50 g rumsvarmt smör
4 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Mortla saffranet med lite socker, smält smöret med saffranet och låt det svalna.
Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en form.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner grädden. Blanda mjöl och bakpulver för sig och rör ner det i äggsmeten tillsammans med smöret.
Riv mandelmassan grovt och blanda ner den i smeten.
Häll smeten i formen och grädda kakan i 40-45 min. Känn efter med en sticka att den är helt torr.

Vispa ihop smör och philadelphia till en slät smet. Blanda ner florsockret och vaniljsockret till det är en krämig frosting.
Bred frostingen över kakan. Dekorera om så önskas.




Vi gjorde tacobåtar och gratinerade dem i ugnen. Så mycket godare att fylla båtarna och gratinera dem.

Stek köttfärs som vanligt och tillsätt tacokryddan. Fyll tacobåtar, lägg i mindre bitar av paprika, lägg på lite tacosås (och nästa gång ska jag lägga i även creme fraiche) och strö över riven ost. Ställ in i ugnen i 10 min tills osten smält och fått fin färg.
Man kan ju fylla dem med vad man vill egentligen. Ska prova med kyckling någon gång.
Till hade vi grönsaker, olika dippsåser och gucamole. Mums!!



Igår gjorde vi varm brietårta som lite tilltugg efter att vi kom hem från lite shopping. Skär av det vita på toppen av en rund brietårta. Lägg på valnötter (dela, hacka dem ev lite mindre) och sen russin (eller annan torkad frukt), ringla sen över lite honung. Ställ in i ugnen på 200 grader och gratinera i ca 10 min tills det börjat bubbla lite i osten.
Sen är det bara att skopa/gröpa ur i osten med kex. Riktigt gott till ett glas vin eller öl.

Till middag sen blev det ugnsstekt lax, kokt potatis, grönsaker och skagenröra (inga bilder på det). Skagenröra är så gott till stekt lax. Har ni inte testat det, så måste ni göra det! Tips!!



Behövde något nytt till köksfönstret inför advent. Hittade denna fina på Rusta! Kommer bli så fin i köket! Hittade även ett par enkla julgardiner också, en kappa som är färdigsydd och inte så värst julig. Kommer bli perfekt!


En favorit på morgonen, färskpressade apelsiner och ingefära! Riktig vitaminbomb. Så gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.