söndag 3 december 2017

Pepparkakssnittar och saffransdrömmar med sötmandel..

Provade ett nytt recept också.. pepparkakssnittar! Mums riktigt goda!! Lite välgräddade blev de dock då jag tog fel på tiden.. Ajaja goda i alla fall.

Surfade runt så mycket när jag skulle kolla något nytt recept på småkakor att testa.. så jag tror att jag hittade detta hos Linneas skafferi..

Receptet hur som helst..

Pepparkakssnittar

150 gram smör
2 dl strösocker
3 msk sirap
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
3 msk pepparkakskrydda
2 msk kanel

Blanda smör och socker mjukt med elvisp, tillsätt sirapen. Rör samman mjöl, bakpulver, vanilj, pepparkakskrydda och kanel. Ha det i smörblandningen, blanda tills allt gått ihop till en deg. Känns den allt för torr kan du ha i lite mer sirap (det hade jag!).

Dela degen i 4 lika stora delar och rulla ut dem till längder. Flytta över dem till 2 plåtar med bakplåtspapper och platta ut dem lite med hjälp av fingrarna.

Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Ju kortare tid du gräddar (8-10 min) ju segare kakor. Gräddar du dem lite längre blir de knapriga i stället. Välj det du föredrar.

Skär dem sen i snittar, på tvären.


'

Saffransdrömmar med sötmandel 

Det här receptet hittade jag i tidningen Hemmets veckotidning

Jag hade två saffranspåsar..

Ca 48 st om du gör dem pyttesmå..

0,5 g saffran
1 sockerbit
ev 1 tsk konjak
6½-7 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3/4 tsk hjorthornsalt
200 g smör, mjukt
3 dl strösocker
1 dl neutral olja, t ex solrosolja

Garnering: sötmandel

Ugn: 150 grader

 Mortla saffranskornen med en sockerbit. Lös dem ev i lite konjak. Blanda mjöl, vaniljsocker och hjorthornsalt.

Rör samman med resten av ingredienserna till en deg. Använd gärna matberedare. Kör i så fall bara precis till det gått samman en deg.

Rulla degen till bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

Garnering: Sötmandel. Gör ett litet avtryck med fingret på varje kaka och lägg på en mandel. Jag skållade dem, behöver inte göras.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 18-20 min.

Sen är det bara njuta!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.