lördag 14 januari 2012

Toscansk tomatpaj

Ett gott och enkelt recept uppifrån norr.. :) Den här pajen är en av mina favoriter när det gäller matpajer. Så otroligt gott med tomat och mozarella ihop. Jag är galet förtjust i mozarella och brukar alltid ta lite mer än vad som står i receptet. Det går bra att utesluta pinjenötterna, jag har gjort det flera gånger då jag glömt att köpa de små rackarna.

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten.

Fyllning:

200 g mozarella
3-4 tomater
4 soltorkade tomater
Basilika, färsk eller torkad. Har bara gjort med färsk och då går det åt ca ½ kruka.
3 msk pinjenötter
3 ägg
2 ½ dl mellangrädde
1 vitlöksklyfta
2 msk (osötad) senap
salt, peppar

Ugn: 200

Gör degen och förgrädda pajskalet i 15 minuter. Skär mozarellan och de färska tomaterna i skivor. Hacka de soltorkade tomaterna och basilikan. Lägg tomatskivorna i pajskalet, strö över de soltorkade tomaterna och nötterna. Fördela mozarella överst. Vispa samman ägg och grädde. Pressa i vitlöken och rör ner den, senapen och basilikan i äggblandningen. Krydda. Häll blandningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat, ca 40 min.

Servera med en god sallad till och kanske ett gott vitlöksbröd.

Tips! Jag brukar lägga basilikan mellan tomaterna och osten eller på osten. Annars är det lätt att all basilika hamnar i mitten på pajen när man har den i äggstanningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.