söndag 15 december 2013

Myshelg, Julgodis, saffranskaka och bullar..

En härlig helg som började med god mat och musikalen Spök. Så otroligt bra. Kan verkligen rekommendera den, spelas även i vår. Helgen fortsatte med julbord och en trevlig kväll och avslutas med lite julstök och gottigheter! 

Gjorde en laddning av Ernst nyttiga julgodis igår. 

 
2 dl russin
10 st mjuka fikon
10 st aprikoser eller katrinplommon. Jag tar aprikoser. 
1-2 msk vatten 
0,5 tsk citronskal
2 dl kokosflingor 

Kör allt i en matberedare till en jämn smet. Forma sedan till stänger (eller bollar) och rulla i kokos. Låt stå kallt sen. 

En smarrig saffranskaka blev det igår också. Det här receptet har jag använt i massa år. Bra recept och blir så saftig kaka. Mums! Pudra gärna över florsocker vid servering. 

Saffranskaka: 

200 g smör
1 pkt saffran 
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver

Smörj och bröa en form, ca 24 cm. 
Smält fettet och låt det svalna. Vispa socker och ägg poröst, tillsätt saffran, smör och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och vänd sen ner i smeten. Rör till en slät smet. Häll i formen. Grädda i nedre delen i 175 grader i 45 min. 

Idag blev det ett gäng supersmarriga snurror med apelsin och mandelmassa. Hittade receptet i tidningen Mitt kök men hade i mer apelsinsaft än receptet. Mums!! 

 
Snurror: 

5 dl mjölk
2 pkt saffran 
50 g jäst
2 dl socker
175 g smör, mjukt
13-14 dl vetemjöl 

Fyllning: 
250 g mandelmassa
125 g smör
3/4 dl strösocker
1 apelsin, finrivet skal från hela samt saften från halva. 
Ägg, pärlsocker och hackad mandel till pensling och garnering. 

Värm mjölk och saffran till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och häll i degvätskan. Blanda tills jästen löst sig. 
Tillsätt socker, salt, ägg och smör. Arbeta in mjölet lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen. 
Låt degen jäsa ca 30 min under bakduk. 

Blanda ihop fyllningen. Dela degen i två delar och kavla ut först den ena till en fyrkantig platta. Bre på fyllning. Vik över degen till andra sidan. 
Skär i ca 2 cm breda remsor, tvinna dem lite slarvigt till snurror eller knutar. Går lina bra att göra som vanliga bullar också. 
Gör likadant med andra biten deg. Lägg i bullformar och ställ på plåt alternativt i en muffinsplåt. 

Låt jäsa 30-40 min i det bakduk. Grädda i 200 grader i ca 10 min. Sen är det bara njuta! Mums vad goda de blev!! Rekommenderas och det doftar jul i hela huset när de gräddas. 

Ernst danska julgodis blev det också. Väldigt enkelt och lite annorlunda. Är inte speciellt förtjust i julgodis som det ska tryckas ner massa jordnötter och/eller marshmallows i. Så det julgodiset hoppar jag över. Hu! 

200 g hasselnötter
200 g fikon
200 g valnötter
150 g russin 
75 g aprikoser 
90 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
0,5 tsk vaniljsocker 
1,5 dl strösocker
Olja och ströbröd till formen. 

Garnering: 

Vit och ljus choklad. 

Skär frukterna i bitar. Lägg i en skål. Blanda i nötterna, mjöl och bakpulver. Blanda runt väl. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt och blanda ner det i resten. 
Olja och bröa en avlång form, ca 20 * 30 cm. 
Grädda i 175 grader i ca 20 min. 

När kakan/godiset är färdiggräddat så ringla över smält choklad. Låt stelna och skär sedan i rutor. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.