lördag 25 januari 2014

Grahamsrutor

Provade nytt recept på bröd på förmiddagen. Är ju så himla gott att ta fram hembakat bröd till fruosten och perfekt att slänga in i frysen!
Receptet kommer från senaste numret av Hembakat.
Riktigt gott! Gjorde dock om det lite. Hade lite mer grahamsmjöl och mindre rågsikt, penslade med vatten och sirap (ger en god smak och fin färg på brödet) och strösslade över solroskärnor. Körde degen i maskin, men går lika bra för hand om man vill det eller inte har någon maskin.


Receptet i dess original..

50 jäst
5 dl mjölk
2 ½ dl grahamsmjöl
2 tsk salt
½ dl ljus sirap
2 msk rapsolja
ca 10 dl rågsikt

Garnering:
Vallmofrön

Lös upp jästen med mjölken i en bunke. Tillsätt grahamsmjöl, salt, sirap och olja. Blanda ordentligt. Tillsätt rågsikten, lite i taget. Knåda ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
Tryck ut degen i en rektangel på en plåt med bakplåtspapper, ca 25 x 35 cm.
Skär ett rutmönster i degen och strö över vallmofrön.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 220 grader.

Grädda brödet längst ner i ugnen i 25-30 min. Låt det svalna på plåten under en bakduk.

Sen är det bara njuta av ett gott bröd!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.