måndag 15 december 2014

Wienernougat och Trillingnötter

Blev det så här på kvällskvisten.. Mums!

Wienernougaten är så himla enkel att slänga ihop och så mycket godare än den du köper i affären.
Finns en del recept med mörk och ljus choklad i samt nougat. Jag använde ett recept med bara ljus choklad och nougat.
Ju mindre form du har desto högre blir bitarna, så ta en form som du tycker. Dock inte för stor!


200 g nougat
150 g ljus choklad
100 g flagad mandel

Jag rostade faktiskt mandeln lite i en stekpanna. Tänk på att röra hela tiden så det inte bränns vid. Det går lika bra att hoppa över rostningen.  Dela nougaten och chokladen i mindre bitar och lägg i en skål.
Smält nougaten och chokladen över vattenbad (skål du placerar över en kastrull med kokande vatten). Blanda i mandeln och rör om försiktigt tills allt är ordentligt blandat.
Lägg bakplåtspapper i en form. Häll i smeten och bre ut jämnt. Ställ kallt och låt stelna. Skär sedan bitar i önskad storlek.
Sen är det bara njuta!



Trillingnötter är ju också så gott att göra själv och busenkelt!
Antingen kan man doppa nötterna bara en gång i chokladen eller så kör man två gånger. Men de behöver stelna mellan doppningarna. Jag doppade bara en gång, lät stelna och sen smälte jag lite och dekorerade istället.

100 g hasselnötter
200-250 g (eller mer) choklad (valfritt med ljus eller mörk, jag använder ljus). 200 g ska smältas till första doppningen. 

Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna (eller på en torr plåt i ugnen, men går minst lika bra i stekpanna). Rör om ofta så det inte bränns vid.
Lägg sedan hasselnötterna på en kökshandduk och gnugga bort skalet i handduken.
Smält chokladen över vattenbad, häll i nötterna och blanda om väl.

Lägg bakplåtspapper på en plåt. Fiska upp nötterna tre och tre med två skedar och lägg på plåten. När alla är uppfiskade ställer du plåten kallt en stund för att stelna. Smält ev mer choklad för att doppa en omgång till eller för att bara dekorera eller både och. Gör som du själv tycker.

Sen är det bara njuta, igen! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.