Nästan varje år när jag bakar saffransbröd så brukar någon deg bli med kesella i.. Och varje år konstaterar jag att det alltid blir bättre och godare med extra smör i och ett eller två ägg i degen istället. Så nu ska jag komna ihåg till nästa år att INTE göra någon av degarna med kesella (förutom Saffranskrans med vanilj, där följer jag receptet).
Och en av favoriterna, Saffranskrans med vanilj. Recept finns sedan tidigare under just det namnet.
Saffransdegen.. Ibland gör jag en vanlig bulldeg men med mindre mjöl och mycket mer smör.
Denna gång gjorde jag efter Leila Lindholms recept, www.leila.se (Leilas lussekatter). Receptet hämtat därifrån i sin helhet.
Nu gjorde jag snurror och fyllda bullar istället men väldigt bra recept. Höftade lite dock när det gäller mjölet, tycker att degen ska vara riktigt kladdig när den ska jäsa första gången. Knåda hellre in lite mer mjöl sen vid utbakningen.
24-32 LUSSEKATTER
- 200 g smör
- 2 kuvert (1 g) saffran
- 5 dl mjölk (3 %)
- ½ dl vispgrädde
- 1 pkt (50 g) jäst
- 2 ekologiska ägg
- 2 dl strösocker
- 1 krm salt
- 16-17 dl vetemjöl special
1 ägg vispat +1 msk vispgrädde (till att pensla lussekatterna med) och russin till garnering
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
- Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
- Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en skål/ bunke. Tillsätt ägg och strösocker.
- Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna (jag brukar använda en bakmaskin och knåda degen i cirka 10 -15 minuter så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
- Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 – 60 minuter.
- Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och dela varje fjärdedel i antingen 6 eller 8 bitar.
- Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
- Rulla ihop till lussekatter och lägg dem på bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i cirka 45-60 minuter.
- Blanda ägget med grädde i en skål och pensla lussekatterna. Garnera med russin och grädda lussekatterna i 8-10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.