söndag 1 februari 2015

Mustig kycklinggryta och morotskaka med limetopping

Tjejmiddag igår. Alltid så trevligt! Vi är ett rätt stort gäng tjejer som träffas på middagar och/eller hittar på annat skoj.
Den här gången var det min tur att ha middag.

Gjorde en smarrig kycklinggryta, hasselbackspotatis, vitlöksbröd och en god sallad till. Kan verkligen rekommendera detta, lika gott till fest som vardag.
Servera ris eller någon god potatis till. Här blev det som sagt hasselbackare.

Kycklingreceptet hittade jag på Jennys matblogg men jag gjorde om det lite. La bland annat till champinjoner, mer grädde, mindre soja.. Och lät den sjuda länge, 2 tim ca. Skriver ner det som jag gjorde.
Vill man göra mindre gryta, t ex för 4 pers bara så är det bara halvera receptet.. Eller höfta lite :)

Hasselbackspotatis är så gott och inte så ofta man gör det.
Skala ungefär lika stora potatisar och skiva dem, men inte så att det går igenom potatisen. Lägg i en smord form, pensla med lite olja eller smör, salta och peppra och strö över lite ströbröd. In i ugnen på 225 grader i 45-60 min. Känn med en sticka när potatisen är mjuk.
Räkna med 2-3 potatiser per person, beroende på hur stora potatisarna är.


Kycklinggryta

8 pers

8 stora kycklingfiléer
10-15 små färska champinjoner, är de stora så ta några färre.
5 dl creme fraiche
5 dl grädde
2 msk soja
3 msk konc oxfond (på flaska)
2 tsk tomatpuré
3 msk rödvinbärsgelé eller lingonsylt
Salt
Peppar

Strimla kycklingen, stek i smör i omgångar i en stekpanna eller gryta. Salta och peppra under stekningen. Lägg åt sidan på en tallrik. Halvera eller kvarta champinjonerna och fräs dem lite lätt i smör. Blanda kyckling och champinjoner i grytan, tillsätt resten av ingredienserna. Låt sjuda på svag värme. Finns det tid så låt grytan sjuda länge på svag värme, annars räcker en stund. Men får den sjuda länge så blir kycklingen så mör och god.
Smaka av om ev något mer behövs av fonden eller kryddor.

Garnera med lite färska kryddor vid servering, t ex persilja.


Vitlöksbröd

Skär en baugette (lång) i halvor. Pressa i vitlöksklyftor i smör och vispa/kör i matberedare smidigt. Tillsätt lite färsk hackad persilja.
Bre ut på bröden och in i ugnen (225 grader) i 5-10 min tills smöret smält och brödet börjar få fin färg. Skär sedan i lagom stora bitar.


Morotskaka med limetopping

Så god och enkel. Recept från tidningen Hembakat.

8-10 bitar

2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk mald kanel
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
½ dl mat - eller rapsolja
3 dl morötter, fint rivna

Glasyr:

60 g färskost, t ex Philadelphia, rumsvarmt
30 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Skalet från 1 lime

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner dem i äggsmeten.
Vänd ner morötter och olja och blanda om försiktigt. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 15-20 min. Jag grädde i närmare 25 min, så gräddningstiden beror helt på olika ugnar.
Känn med sticka om den är klar.
Rör i hop alla ingredienser till glasyren och bred den över kakan. Dekorera med ev med limeklyftor, strössel eller något annat trevligt. Eller dra lite bara med en gaffel så det blir mönster i glasyren.


Blev lite Baileyscoffee också. Baileys i botten på ett värmetåligt glas, häll på kaffe och lägg på toppen lätt vispad grädde. Mums! 

                                                 
                                                         

Fick så fina blommor och myssaker! :) <3


En väldigt trevlig och mysig kväll med intressant diskussioner och som vanligt flyger timmarna iväg.

1 kommentar:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.