Så gott och riktigt enkelt att göra. En rätt som sköter sig själv också i stort sett. Det här receptet ger också mycket sås, den är så god!!! Så man skulle kunna äta sås och potatis bara.. :)
Köttet blir så mört och saftigt.
1 ½ kg fransyska, ytterlår eller älgkött
1-2 flaskor porter (jag använde en + 2-3 dl vatten)
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl soja
5-6 enbär
1 tsk timjan
5-6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongtärningar
2 st vitlöksklyftor
1 gul lök
Sås:
5-7 dl sky
3-5 msk vetemjöl
3 dl grädde
Häll portern, svartvinbärssaften och soja i en gryta. Lägg i kryddor, buljongtärningar, delade vitlöksklyftor och löken som delats i stora bitar. Låt allt koka upp. Lägg i köttet och låt alltsammans sjuda/koka sakta under lock i 1,5-2 timmar.
Vänd köttet någon gång under tiden.
Sila av skyn och rör i vetemjölet och grädden och koka upp. Låt småkoka någar minuter.
Skär köttet i tunna skivor.
Servera med kokt potatis, en sallad eller kokta grönsaker.
Då det blir mycket sås så är det bara att frysa in den sen. Gott även till nötfärsbiffar, köttbullar och dylikt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.