torsdag 9 februari 2017

Lasagne och Kycklinggryta

Gjord en supergod lasagne för ett tag sen.. Brukar bli lite olika varianter på den och ibland en fuskbechamelsås (vispa ihop grädde och crreme fraiche och bre det överst) men nu fick det bli en vanlig hederlig bechamelsås.

5-6 port. 

Lasagnesåsen: 

500 g nötfärs
1 gul lök
3 morötter
1 liten bit rotselleri
1 frp krossade tomater
En skvätt vatten
Salt
Peppar
Cayennepeppar
Paprikapulver
Oregano
Basilika
En grönsaksbuljongtärning
1 frp färska lasagneplattor
Riven ost

Bechemelssåsen.. där höftade jag lite. Använder aldrig mått när jag gör den. Hellre för mycket sås än för lite! 

Smör
Mjölk
Vetemjöl
Salt
Peppar
Riven ost

Ugn: 200 grader

Skala och finhacka löken. Skala och riv sellerin grovt. Fräs lök och selleri i lite smör i en traktörpanna/stekpanna tillsammans med färsen. Tillsätt tomaterna och kryddorna. Skala och riv morötterna grovt och blanda ner i såsen. Låt såsen stå och småputtra i minst en timme. Tillsätt ev en skvätt vatten. Smaka av med och tillsätt ev mer av kryddorna. 

Bechamelsås: 
Smält smöret, vispa i mjölet och späd med mjölk allt eftersom till en lagom konsistens. Salta och peppra. Låt småputtra några min på svag värme, akta så att det inte bränns vid. Ta kastrullen från plattan och tillsätt osten. Rör tills den smält. 

Smörj en ugnsform. Börja med lasagnesåsen och sen bechamelsås och sen lasagneplattor. Varva sedan i flera lager. Avsluta med lasagnesås, bechamelsås och sist riven ost överst. 

In i ugnen i 25-30 min, tills plattorna känns mjuka och klara och lasagnen fått fin färg. 


Servera med en god sallad till! Mums!

Kycklinggryta

Gjorde en smarrig mustig kycklinggryta härom kvällen..

3-4 kycklingfiléer
1 röd paprika
1 gul paprika
1 liten gul lök
1 burk minimajs
10 lagom stora färska champinjoner
3-4 dl grädde
1-2 dl vatten
1 grönsaksbuljong
Salt
Peppar
Paprikapulver
Curry
1-2 vitlöksklyftor
2-3 msk mango chutney
1 msk soja

Skär kycklingen i strimlor. Skala och hacka löken. Dela minimajsen och skiva champinjonerna. Strimla paprikan men vänta med den till sist.

Fräs kycklingen i omgångar i lite smör eller olja i en traktörpanna. Tillsätt kryddor allt eftersom du fräser allt. Fräs lök, champinjoner och minimajs och lägg i kycklingen. Tillsätt grädden, vatten, soja och mango chutney och buljongtärningen. Låt allt stå och småputtra i 1-1,5 timme. Sista kvarten så tillsätter du paprikan.

Servera med basmatiris eller jasminris till och en god sallad eller bara lite gurka och tomat.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.