onsdag 22 februari 2017

Pajer, Sallad och sjömansbiff

I går gjorde jag två pajer till jobbet då vi hade en lång mötesdag. Det var väldigt uppskattat och de blev så goda!

Första pajen blev en lax och spenatpaj.

Ugn: 225 grader

Pajdeg: 

3 dl vetemjöl
125 g smör
1-2 msk kallt vatten

Kör allt i matberedaren. Tryck ut jämt i en pajform. Ställ kallt i kylen en stund. Nagga sen skalet med en gaffel förgrädda pajskalet i 10-15 min.

Jag gjorde samma pajdeg till båda pajerna.

Fyllning Lax och spenatpaj

1 påse färsk bladspenat
180 rökt lax, färdigskivad. Kall eller varmrökt spelar ingen roll
4 ägg
4 dl mjölk
Salt
Peppar
1-2 msk fryst dill
1-2 msk fryst gräslök
1-2 msk fryst persilja
1 påse riven ost (tog cheddar/mozarella)

Örterna går lika bra med färska. Tog fryst nu då jag hade det i frysen.

Lägg spenaten i botten på pajskalet. Skär laxen i bitar och lägg över. Strö över ost. Blanda ägg, mjölk, örter och kryddor och häll över.

Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 min. Jag gräddade dem så att äggstanningen precis knappt stannat då de skulle värmas på jobbet sen. Det blev perfekt! 👌

  

Andra pajen blev skink och broccolipaj. 

Samma deg som ovan och förgrädda.

1 stånd färsk broccoli (går även med fryst)
1 påsen riven ost (cheddar/mozarella)
1 förpackning rökt skinka (de lite större)
Salt
Peppar
1-2 msk gräslök
1-2 msk persilja
5 ägg
5 dl mjölk

Skär broccolin i mindre buketter och koka upp den lite snabbt, någon minut bara. Strimla skinkan. Blanda sen broccoli och skinka i det förgräddade skalet. Strö över osten och sen äggstanningen.

Gräddade på samma sätt som ovan.


 

3 veckors sallad..

Provade ett nytt recept på en sallad som håller upp till 3 veckor i kylskåpet. Hittade receptet på Zeinas kitchen.
Jag tog dock lite mindre av grönsakerna men samma mängd på dressingen, förutom att jag tog lite mndre socker.

Skriver receptet i sin helhet.

Ca 10 portioner

1 kg vitkål
800 g morötter
En halv purjolök eller en rödlök
1 röd paprika
1 grön paprika

Dressing: 

1,5 dl vinäger (tex vit vinäger eller äppelcidervinäger)
0,5 dl socker
0,5 dl rapsolja
0,5 dl olivolja
1 msk salladskrydda
Ca 1 msk örtsalt eller salt (justera efter tycke och smak)

Strimla alla grönsaker, gärna i matberedare eller mandolin. Lägg grönsakerna i en stor bunke. Lägg alla ingredienser till dressingen i en kastrull och koka upp under omrörning. Häll den varma dressingen över grönsakerna och blanda om allting. Smaka av och krydda ev med mer salt eller vinäger. Täck väl och låt stå i kylen några timmar innan servering.

Salladen håller i kylen ca 2-3 veckor.

Jag tog äppelcidervinäger och örtsalt och mindre socker.

Den har fått stå i kylskåpet så har inte smakat än, ska göra det strax till middagen.

 

Gjorde en sjömansgryta igår också... Eller sjömansbiff kanske det heter!? Ja gott hur som helst och så länge sen.
Man kan göra med bara buljong och/eller med öl. Jag gjorde med både och och hade i en flaska porter. Tycker det blir god smak.

10-12 potatisar
500 g lövbiff
1-2 gula lökar
2 dl vatten
En flaska porter
1-2 lagerblad
1 buljongtärning, kött eller grönsak
En gnutta salt
Svartpeppar

En del fräser/bryner löken innan men jag la i den rå.

Skala och skiva potatisen och löken (arna). Skär köttet i mindre bitar, inte för smått. Koka upp vatten, lagerblad och buljongtärning.

Smält lite smör i pannan. Varva sen potatis, lök och kött i en gryta eller en traktörpanna (alt stekpanna med höga kanter). Börja och avsluta med potatis. Häll i portern i uppkoket och häll det sedan i pannan. Låt småputtra på svag värme i 45-60 min. Tills potatisen är mjuk och köttet är mört och färdigt.

Servera med inlagd gurka (ättiks eller saltgurka) och en sallad till. Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.