... Står nu i ugnen.
Ett recept från mormors syster <3 och har bakats många gånger. Nu var det dock ett tag sen.
Det här brödet är så himla gott men det är också lite lurigt. Det lever nämligen sitt eget liv. Även om du gör precis som man ska, använder samma plåt och ugn, samma mjöl påse eller en annan påse (fast samma mjölsort), gör det flera gånger på raken etc så blir det olika varje gång! Ibland blir det lite mörkare, ibland väldigt högt, ibland lite plattare (utan att bli kompakt) och ibland lite ljusare. Spelar heller ingen roll om man blandar mjöl, bikarbonat och bakpulver för sig först. Men smaken är alltid den samma!
Om man nu inte heter Gerd eller Maggie, för de lyckades alltid med det här brödet. Blev så gott, mörkt, lagom höjd och bara smälte i munnen. De hade nog sitt hemliga knep.. Har inte lyckats klura ut det än :)
2 dl sirap
1 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
8 dl rågsikt
7 dl filmjölk
Sätt ugnen på 125 grader.
Rör ihop alla ingredienser. Smörj en långpanna. Häll smeten i långpannan och grädda på nedersta falsen. Grädda i 60-75 min.
Låt brödet svalna i långpannan och skär sen i rutor.
Sen är det bara njuta!
Japp vi får se hur det blir den här gången.. :)
Uppdatering.. Efter en skön långpromis så blev det en god macka och en kopp kaffe. Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.