tisdag 22 augusti 2017

Suovas i tunnbröd, Ugnsrostade grönsaker, Hermanssons låda

Det finns en matvagn på stan där uppe som säljer kyckling, kebab, falafel etc i tunnbröd och så finns det den här goda rackaren! Suovas.. det är lättrökt renkött.. serveras i tunnbröd med sallad, feferoni, rödlök, tomat, vitlöksdressing.. så himla gott!! Två gånger köpte vi med oss det och åkte till något av favoritställena vid vattnet.. Är ju så gott att sitta ute och äta, och nästan ännu mer där uppe när man kan sitta vid små vattendrag, bäckar eller åar.. inte mycket som slår det!
Har jag sagt att jag är väldigt förtjust i Norrland och att det ligger mig väldigt varmt om hjärtat..!?? Ha ha ha om inte så har ni kanske förstått det vid det här laget.. 😊

Ja det kan ju inte vara svårt att göra en sån variant hemma själv.. borde ju gå lika bra med renskav som också är supergott!



Lite tips på tillbehör.. Gjorde en sån här omgång två gånger faktiskt.. Första gången hade jag bara potatis, champinjoner och broccoli.. Andra gången så hade jag även i morötter. Man kan göra olika, ta lite vad man tycker. Brukar ofta blanda i färska rödbetor och majskolvar när jag gör här hemma och blomkål är också gott att blanda i. På med lite salt, peppar, persilladekrydda, ringla över lite olivolja och svisch in i ugnen.. Första gången serverade jag det till helstekt fläskytterfilé och beasås till. Andra gången en god kycklinggryta då vi hade gäster 😊
Gott och enkelt hur som helst och kan serveras till lite allt möjligt!



Hermanssons låda.. finns olika varianter på den.. och mormor brukade göra en väldigt god sådan. Nu hade jag inte hennes recept med så det fick bli en egen variant. Väldans gott det med.

Höftade nog lite med ingredienserna och för att inte tala om kryddorna.. det är bara att gå på lite känn. Brukar bli bra och smaka av så klart.

500 g nötfärs
10-15 potatisar, lagom stora
1 gul lök
1 förpackning krossade tomater
Salt
Peppar
Vitlök
1 köttbuljongtärning
1-2 tsk senap
2-3 dl grädde
1-2 dl riven ost

Ugn: 200 grader

Skala och finhacka löken. Fräs den i lite smör tillsammans med köttfärsen. Blanda i tomaterna och tillsätt kryddorna, buljong och senap. Häll ev på en skvätt vatten. Låt småputtra i 15 min ca. Skala under tiden potatisen och skiva den. Smörj en ugnsform. Varva potatis och köttfärsröran, börja och avsluta med röran. Häll på grädden och strö över osten.

Ställ in i ugnen, längst ned. Gratinera den i ca 50-60 min. Börjar den bli för mörk så lägg över folie. Känn efter 45 min ca med en sticka om potatisen är mjuk. Tid beror ju helt på ugn, potatissort osv.




Servera med en god sallad till eller kokta grönsaker.

En bra vardagsrätt som sköter sig själv i ugnen sen när du meckat ihop den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.